Taliansko sa vzdáva úspornej politiky Montiho vlády

17.06.2013 Celý región

Rím 17. júna (TASR) - Talianska koaličná vláda premiéra Enrica Lettu sa rozhodla vyviesť krajinu z hlbokej hospodárskej krízy podporou výrobnej sféry v rozsahu 5 miliárd eur.

Prostriedky z programu budú môcť využiť firmy, ktoré sa rozhodnú modernizovať svoj strojový park, aby sa dostali na úroveň medzinárodnej konkurencie.

Agentúra DPA ďalej informuje, že podľa návrhu zákona, ktorý v Ríme schválila vláda cez víkend, sa ďalšie tri miliardy eur vložia do budovania celoštátnej infraštruktúry, najmä výstavby ciest a tunelov. V krajine by malo vzniknúť asi 30.000 pracovných miest.

Návrhom opatrení na oživenie talianskej ekonomiky sa Lettov kabinet rozchádza s prísnym úsporným kurzom predchádzajúceho premiéra Maria Montiho.

Vláda sľubuje podnikateľskej sfére, že rôznymi opatreniami zabezpečí, aby sa ich náklady na elektrickú energiu znížili ročne o 550 miliónov eur. Ďalší priestor pre podnikanie by malo malým a stredne veľkým podnikateľom priniesť aj zníženie byrokratického bremena, ktoré často firmám zväzuje ruky pri rozvíjaní ekonomických aktivít.

Lettova vláda však súčasne potvrdzuje, že sa nevzdá zámeru nezvyšovať výšku štátneho dlhu a v dohľadnom času dosiahnuť, aby ročný rozpočtový deficit klesol pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Parlament musí vládny návrh zákona na oživenie tretej najsilnejšej ekonomiky eurozóny schváliť do 60 dní.
 

Vyberte región